Плотва










      Плотва (Rutilus) - риба, що представляє рід у сімействі коропових. Поширена в світі широко: в офіційній науці сьогодні відомо 17 її видів. Серед них (без підвидів): іспанська, Ширванського, aula, basak, вирезуб (кутум), karamani, lemmingii, lusitanicus, ohridanus, panosi, альпійська, prespensis, червона (італійська), союхбулагская, ylikiensis і звичайна. Остання найвідоміша в Україні. Має підвиди чебак (сибірська плотва), тарань.
      Риба плотва зустрічається в регіонах Європи, розташованих на схід від Піренеїв і Південної Англії і від Альпійських гір на північ. Вона численна в басейнах Аральського і Каспійського морів, в озерах і річках всього Сибіру, Середньої Азії. Винятком є гірські річки. Воліє триматися зграями на ділянках водойм з несильною течією. Любить місця, захищені корчами, під звисаючими деревами, зарослі водною рослинністю. В озерах «любить» мілководні ділянки, що прогріваються добре сонцем. Уникає заболочених та замулених ділянок водойм. Дрібна плотва та середні особливо не полохливі. У зграї, серед таких риб присутні, але одиницями, великі екземпляри.
    Перед настанням зимового періоду плотва зграями перекочовує до глибоких місць водойм. Зимує там увесь період. Після льодоходу та підняття паводкових вод її можна зустріти на заплавах, у розташованих там водоймах.

Особливості будови плотви

     Подібних по виду плотві риб багато. Від них вона відрізняється глотковими зубами, які розташовані в один ряд з обох боків (по 6 ... 5 шт.) і незазубрені. На тілі риби відносно велика луска з 45 ... 40 штуками по боковій лінії. На кінці морди є паща, а спинний плавець починається в районі черевних підстав. Спинка плотви чорнувата, може мати зеленуватий або блакитний відлив. Черево і боки сріблясті. Грудні плавці жовтуваті, анальний і черевні червоні, хвостовий і спинний зеленувато-сірі з малопомітним червонуватим відтінком. Райдужна оболонка очей жовта, на ній є червона пляма. Іноді попадаються особини, у яких жовті очі і плавники, а луска золотиста, що має червонуватий відтінок на спині і боках. Найбільш схожа на плотву краснопірка. Основна різниця в кольорі плями на очах: у плотви вони криваво-червоні, у красноперки - червоні. Відрізняються і спинні плавники кількістю м'якого пір'я. Їх у риб, відповідно, 10 ... 12 і 8 ... 9. У природі існують гібридні форми плотви і краснопірки, що відрізняються ознаками, властивими обом видам.

Класифікація плотви

     Даний вид риби буває прісноводним (інакше «житловим»), напівпрохідним що постійно живуть в солоній воді. З прісноводних підвидів найвідоміші сибірська, звичайна плітка і чебак. Серед не прісноводних: азовско-чорноморська плотва (або тарань), каспійська вобла, Аральська плотва.

Харчування плотви

     У раціоні плотви рослинна і тваринна їжа. З перших це насіння вищих рослин, нитчасті водорості, інша водна рослинність. Личинки риби, після виходу їх жовткового мішка, харчуються коловертками, потім переходять на личинок комах, рачків, вищі водорості. Молодь поїдає м'яку вищу водну рослинність, рачків, дрібного мотиля. Подорослішавши починають цікавитися і молюсками. Рачки, личинки комах, водяні кліща, черв'яки відходять для них в їжі на другий план. Склад харчування розрізняється у плотви, що мешкає на глибині, на дрібних ділянках, у річках, у водосховищах.

Нерест плотви

     Статеве дозрівання плотви відбувається через 2 ... 3 роки її життя. Нерест починається навесні, після потепління води д + 8 ° С і досягає піку при 10 ° С ... 12 ° С. Ікрометання зграйне, бурхливе, в тихих, сильно зарослих прибережних ділянках водойм. Перед нерестом у самців весняної плотви з'являється на тілі перлова висипка, вони стають шорсткими на дотик. Після нересту шлюбний наряд повністю зникає.
     Нерест відбувається на залишки торішньої водної рослинності, коріння очерету, верб та ін. Течія води в таких місцях відсутня або дуже повільна. Зародки в ікринці розвиваються 1 ... 2 тижні. Личинки спочатку залишаються на місці, після початку харчування переходять на мілководдя біля берегів водойм. Розміри плотви збільшуються дуже повільно. У старшому віці самці дещо менше самок.

Ловля плотви

     По чистій воді найактивніші періоди клювання плотви припадають на період травень-червень, тиждень до і після відкладання ікри. У цей період у більшості регіонів України діє заборона на ловлю риби. Ловля плотви навесні більш результативна після полудня, коли встигає прогрітися вода. Плотва влітку активніше клює на світанку.
     Улюблені наживки плотви - мотиль, дрібні черв'яки. Влітку, ранньою осінню плотва добре бере опариш, парену пшеницю, зелень, тісто. Охоче бере «геркулес», манні галушки, перловку, личинок репейніка молі, короїд, коника. Ловиться плотва на хліб, останнім часом часто риболови стали добувати плотву на кукурудзу. Шукають плотву навесні, влітку, восени в місцях з невеликою течією, поруч з водною рослинністю. Вона віддає перевагу теплій воді, піщаному дну. У водосховищах, озерах живе поруч з береговими заростями (в заглибленнях, ямах, затоках). На великих річках ловля плотви влітку більш вдала ближче до берегів.

Промислове значення плотви

     У Європі, особливо Північної, з 1970-х рр. плотва в їжу практично не вживається і визнана смітною рибою. Розкуповується, і то за дуже низькими цінами, тільки велика плотва. Основна маса йде на виготовлення кормів, з неї навіть виробляють біодизель. В Україні з напівпрохідних підвидів виловлюються в промислових масштабах тарань і вобла. В деяких регіонах риба є об'єктом аматорського рибальства.

Снасті на плотву

     Найпоширеніший спосіб лову плотви на вудку. Для дрібної риби підійде легке вудилище, обладнане тонкою (0,2 ... 0,1 мм) волосінню, чуйним поплавком, гачками до №5 (залежать від виду наживки). Крупну річкову плотву на течії краще ловити в проводку: з човна, в заброд з берегу.
    Плотву на Дніпрі, інших великих водоймах рибалки активно видобувають донними снастями.
     У грудні-лютому зимова риболовля на плотву пов'язана з певними труднощами. Риба стає млявою, скочується в найглибші місця і практично не пересувається по водоймі. Успіх полювання залежить від точного визначення місць стоянки риби. Знайшовши їх, рибалка може бути впевнений в успіху на 50%. Інша частка - чи зможе він спокусити її грою насадки. Клювання плотви взимку на водосховищі та інших водоймах залежить сильно від стану погоди. Не варто навіть виїжджати на рибалку при різких скачках тиску.
Активність риби нижче в морозний день і вище, коли похмуро і дме невеликий вітерець. Найкращий період клювання - відлига. Риболовля на плотву взимку відбувається на протязі усього дня, але найактивніше клювання завжди вранці і перед сутінками. При гарній і достатньої прикормці плотва взимку ловиться до настання ночі. У лютому плотва починає «оживати» і стає рухомою. На лід виходить більше рибалок, стають багатшими і їх улови. Все це триває до повного сходу льоду.

Зимова ловля плотви

      У зимовий період плотва одна з найпопулярніших риб, за якою полюють любителі підльодної риболовлі. Пояснюється це всесезонною її активністю і великою кількістю у водоймах. Взимку рибалка на плотву починається, зазвичай, через 3 ... 4 дні після появи на водоймах міцного льоду. Рибу великого і середнього розмірів можна знайти на 1,5 ... 2 м глибинах, рядом з різними бровками, звалюваннями, іншими нерівностями дна. Переживає вона холодну пору поблизу гирл невеликих річок, струмків, поруч із заростями чагарників, корчами. Зазвичай риба воліє не міняти зимові стоянки. Тому починати ловити взимку крупну плотву можна в торішніх уловистих місцях. На незнайомому водосховищі, річці плотву взимку потрібно починати шукати від берега. Бурят кілька лунок в 10 ... 15 метрах одну від іншої, прикормлюють і чекають підходу риби.

Снасті для ловлі плотви взимку

     Всю зиму і особливо в глухозімьє плотва клює ледве помітно. Тому снасті взимку на плотву застосовують дуже чутливі. Зазвичай волосінь до глибин 3 м ставлять 0,15 ... 0,08 мм і лише глибше збільшують її діаметр до 0,20 мм. Гачки застосовують невеликі - №3, частіше №2,5. Особлива увага до гостроти їх жала. Якщо гачок виявиться «тупим», риба буде часто з нього «зіскакувати». Взимку ловлять плотву на мормишку, звичайний одинарний гачок. Багато рибалок воліють добувати плотву взимку на поплавкову вудку. В останньому випадку удильник може бути жорстким, але поплавок потрібно вибирати легкий, здатний передавати самі «ніжні» дотики риби до наживки.

Ловля плотви взимку на мормишку

     Даний тип снасті найбільш поширений у рибалок, що полюють взимку на плотву. Причому в їх арсеналі найрізноманітніші за виглядом, кольором, формою, конструкції блешні. На багатьох водоймах добре клює плотва на чортика. У деяких погодних умовах краще пробувати добувати плотву на козу або балду, уралку, крапельку, мурашки.
Деякі рибалки ловлять плотву взимку на поплавок, інші воліють рибалити на плотву на безмотилку.
Клювання часто активізується при насадці на гачок блешні мотиля, опариша або іншої насадки. При виборі мормишок слід купувати різні за кольором приманки. Найбільш «улюблені» плотвинні кольори темно-коричневі, темно-зелені. Хоча при інших умовах лову вони можуть виявитися незатребуваними. А більш щасливими будуть зовсім інші забарвлення. Риба в холодний період віддає перевагу більш калорійній їжі. Використовувати в якості насадок в холодний період краще опариша, мотиля, личинки ручейника або реп'яхової молі. Якщо клювання немає, то можна спробувати ловити плотву взимку на тісто, хліб.

Зимова прикормка на плотву

    Для залучення риби до місця лову й утримання її там рибалками використовуються різні за складом прикормки. Їх особливість в звичках плотви, яка шукає їжу частіше в товщі води. Тому підгодовування для плотви взимку повинно бути досить пухким і створювати хмарки їжі у воді. Купівельна або саморобна прикормка для фплотви повинна містити панірувальні сухарі, пшоняну і манну крупи, висівки, сухе молоко, мотиль та ін. При невеликих глибинах її кидають прямо в лунку, при великих прикорм для плотва доставляють в придонні шари води за допомогою спеціальних годівниць.

Рецепти приготування плотви

     Дана риба досить специфічна через велику кількість дрібних кісточок. Тому при приготуванні плотва вимагає спеціальних кулінарних прийомів обробки. Це, наприклад, вплив температури, при якій кісточки розм'якшуються, пересмажуються. Можливе застосування маринаду, який також прибирає і специфічний запах плотви. При приготуванні юшки потрібно прибирати очі риби, вони в навар додають гіркоти. Вибирати рибу потрібно ретельно. Плями на тілі можуть бути ознакою хвороби плотви. У свіжою та здоровою риби яскраво-червоні зябра, ясні і чисті (без помутніння) очі, тільце пружне. Калорійність плотви невисока і складає в 100 г продукту всього 88 кКал. У м'ясі риби 17,5% білків, 2% жирів, 70% води, решта зола. З вітамінів присутній РР, з мікроелементів фтор, хром. Властивості м'яса плотви дозволяють вважати її дієтичним продуктом. Споживання риби в їжу нормалізує стан нігтів, волосся, шкіри, підвищує ефективність дієти, зберігає хороший зір, покращує пам'ять, оздоровлює судини, серце.
Яндекс.Метрика >
2015 рік
adm@podsekaj.in.ua