Наживка для ловлі білої риби














   
З моменту прогріву води все більше рибалок залишають надію зловити хижака і переключаються на ловлю білої риби. Для успішної її ловлі необхідно правильно вибрати насадку.
     Чим тепліше прогрівається вода, тим частіше рибалки починають використовувати рослинну насадку. Літній час - найкращий час для лову на каші і борошняні вироби. Одним з головних достоїнств рослинної насадки є її розмір, який при бажанні допоможе рибалці відсікти дрібницю. Але тут у кожного рибалки поняття «дрібниця» може розглядатися по-різному.
     Перелічити усі рослинні насадки не представляється можливим, але ми постараємося розглянути найбільш уловисті і часто використовувані рибалками. Дуже часто рибалки використовують рослинні насадки, які купують в риболовецьких магазинах, і часом саме це псує їм всю риболовлю і не приносить в улов довгоочікуваного трофейного ляща або плотву, які із задоволенням ловляться в спекотні літні дні і ночі. Якщо ви не хочете ризикувати і покладатися на удачу, то займайтеся приготуванням рослинної насадки тільки самостійно і на місці лову. Саме це допоможе уникнути скисання наживки в спекотні літні дні. Прикладів цьому у кожного рибалки предостатньо. Умовно всі рослинні насадки можна поділити на тістоподібні і тверді.

Насадки з хліба

     У багатьох рибалок хлібні насадки асоціюються з дитинством і першими рибальськими успіхами, а тому дана приманка необґрунтовано забута. Абсолютно марно. Саме хліб і його варіації як не можна краще підходять для лову білої риби на поплавець. Але навіть при приготуванні такої простої приманки необхідно враховувати деякі нюанси.
     Для приготування необхідний м'який хліб, він більш спокусливий для риби і швидше набуває потрібної в'язкість. Куля м'якушки повинна вийти пластичною і походити на тісто. Вибір між житнім і пшеничним хлібом залишаємо на розгляд кожного рибалки окремо. Для замішування використовується лише м'якиш без додавання води. Якщо ви все-таки вирішили розмочити хліб, беріть для цих цілей воду з водоймища, попередньо віджавши її, і лише потім починайте заміс. Додавання збитого яйця вітається, але дотримуйтеся пропорції: 1 яйце на півхлібини. Яйце додасть м'якість і твердість насадці. У момент замішування м'якиу в нього можна і необхідно додавати добавки, ваніль, мед, кріп і т.д., але лише в не дуже великих кількостях. Однієї краплі ароматизатора достатньо на півхлібини.
     Якщо ви використовуєте рідку харчову ваніль, то двох крапель достатньо для приготування м'якушки з половини буханці хліба.
     Мед крім свого аромату додає приманці додаткову в'язкості, а тому одночасне використання меду і яйця необхідно виключити.
     Кріп можна використовувати як у сирому вигляді, так і сухому. Свіжий кріп необхідно порізати на дрібні шматочки і змішати в однорідну масу, а після замішувати в м'якиш. Якщо ви використовуєте кріп, куплений у вигляді приправи, то його спершу необхідно розпарити, вичавити воду, а після вмішувати в хліб.
     Не варто обходити увагою спеціалізовані рибальські ароматизатори, але при їх використанні необхідно дотримуватися приписаного дозування. Якщо хліб виходить досить в'язким, то його можна використовувати як наживку в фідерній ловлі та іншої донної снасті.
     Живий м'якиш: для приготування використовують мотиля або хробака. Живу наживку розминають і втирають в м'якиш, при цьому інші інгредієнти у вигляді яйця не додають.
     М'якиш з картоплею: почищену картоплю варимо до абсолютної готовності, перемішуємо в пюре, охолоджуємо. Теплу картоплю замішуємо з хлібом до однорідності в пропорції 1: 2.
     М'якиш черепашковий: вміст черепашки подрібнюється і замішується в пропорції 1:5.
     М'якиш з мастиркою: для приготування знадобляться каші швидкого приготування, які необхідно залити окропом. При цьому каші, в даному випадку, - горохова, повинна вийти досить в'язкою. На 100 грам хліба знадобиться 50 грам каші. Після приготування каші її необхідно змішати з хлібом.
     Якщо ви хочете заощадити на покупній прикормці і отримати непоганий результат на рибалці, то вам необхідно купити і приготувати пшеничну, кукурудзяну або кашу січку, які покажуть непоганий результат в якості прикормки. Ступінь готовності кожної з каш рибалка визначає самостійно виходячи зі способу лову. Якщо ви використовуєте годівницю метод, то незайвим буде змішати в кашу буханку м'якишу. Якщо ви вибрали в якості підгодовування пшоно, то перед готуванням його необхідно облити окропом, що прибере гіркоту з готової каші. М'якиш необхідно замішувати в ще теплу кашу.
     Солодкий м'якиш: для приготування необхідно подрібнити пісочне печиво і додати в м'якиш з розрахунком 1: 2. У такому ж співвідношенні можна використовувати і мелене насіння конопель та соняшнику.
     Скоринка хліба в 1,5 см. Також стане в нагоді для лову обережної риби, такої як головень або товстолобик. Скоринка з м'якишем насаджується на гачок і опускається за течією до місця стоянки риби, а клювання фіксується по кінчику вудилища. При такому лові використовують болонську вудку з безінерційною котушкою, а оснастку не огружают грузилом. Таким способом можна ловити не тільки головня і товстолобика, а навіть коропа. У спекотні дні ці риби можуть довго стояти біля поверхні води і там харчуватися. Ось тільки наближатися і ловити в таких місцях необхідно з особливою тишею і маскуванням.

Тісто

     Якісно виготовлене тісто приверне увагу будь-якого мешканця водойми. Саме по собі воно м'якше, ніж хліб, тому багато хто думає, що ловля на течії з використанням тіста неможлива, так як течія зірве приманку. Це не відповідає дійсності. Все залежить від того, як рибалка приготує тісто.

В'язкість тіста

     Манна бовтанка. Підвищений інтерес риби до цієї насадці не марний. Куля болтушки дає муть у воді, чим і привертає увагу риби.
     Не зайвим буде додати в бовтанку ароматизатор або барвник. Приготувати бовтанку просто - манка заливається водою з водоймища в пропорції 4: 1. По закінченню 5 хвилин манка перемішується паличкою до стану однорідної маси.
     Бовтанка готова, коли в процесі перемішування вона намотується на паличку. При потребі в приготовлену бовтанку додається манка або вода, але в дуже маленьких пропорціях. Посилений інтерес риба проявляє до негустої бовтанки, але при цьому вона проворно стягує приманку з гачка. Хочеться відзначити, що в'язка бовтанка також швидко стягується рибкою з гачка, а тому необхідно знайти золоту серединку.
     Непогано зарекомендували себе порошкові добавки, такі як кориця, коноплі, ваніль, какао, льон, а ось масляні добавки знижують міцність насадки і все ж якщо ви зібралися додати рідкого ароматизатора або барвника не переборщіть з дозою.
     Дехто для зручності поміщає бовтанку у шприц, це не дає їй висихати і менш бруднить руки, а деякі рибалки додають шматочки вати, які надають бовтанці додаткову в'язкість.
     Для лову на бовтанку давно розроблені спеціалізовані гачки з пружиною, яка додатково утримує наживку на гачку.
     Радимо готувати бовтанку на місці лову, так як бовтанка, яка до цього зберігалася в холодильнику, на риболовлі обов'язково набере додаткову вологу і втратить свою в'язкість. Крім того, вона не буде такою свіжою, а це вплине на число клювань.

Звичайне тісто

     За своїми властивостями ця наживка більш пластична, ніж м'якиш з хліба, так як для її приготування застосовується тільки борошно і вода. Для додаткової в'язкості тіста при приготуванні замість води можна використовувати жовток яйця. Найважче - це приготувати тісто, яке не буде липнути до рук і добре триматися на гачку.
     Будь-яке тісто після закінчення деякого часу стає більш водянистим, і його використання в якості наживки стає неможливим, а тому для підтримки робочого стану тіста кожен рибалка повинен мати з собою борошно, яке може виправити цей недолік.
     Добре працюють комбінації з замісу кукурудзяної, вівсяної і пшеничного борошна. Також непогано активізує клювання додавання в тісто слизової субстанції риби (ляща або підлящика).
    

Мите тісто

- суха манна крупа зав'язується в марлевий мішечок або будь-яку іншу х/б тканину, можна панчоху. Нещільно зав'язаний вузлик опускається для розбухання в миску з водою. Після розбухання (20-30 хв.) Мішечок розминають кистю руки і промивають водою до тих пір, поки не перестане литися каламутна вода з мішечка. У підсумку вміст мішечка перетвориться на жовтувату, волокнисту і сильно клейку масу, а вміст мішечка зменшиться вдвічі від сирого стану. Після того як вміст перестане зменшуватися від промивки водою - мите тісто готове. Дана приманка непогано утримується на гачку і ловить уклейку з плотвою. Зберігати таку приманку краще у воді, так як суха консистенція прилипає до всього, а ще непогано заправляти приманку в одноразовий шприц. При цьому носик шприца краще видалити, так як приманка стає дуже тугою і з силою видавлюється. При цьому катати кулі необхідно мокрими пальцями.

Манна каша

     Манне борошно необхідно залити холодною водою і залишити набухати протягом 15 хвилин, після чого банку з манкою опустити в киплячу воду і таким способом варити ще 15 хвилин. По готовності манку вимішують, і якщо потрібно - додають сиру крупу. Коли манка катається в кульки - вона готова.

Мастирка


    
Способів приготувати мастирки маса. Звичайно, в риболовецьких магазинах є сухі суміші, в які необхідно додати води і називаються вони мастиркою, але це не мастирка, що завгодно, але тільки не мастирка. Справжня мастирка виготовляється з гороху і манної крупи.
      Приготування хорошої мастирки дуже клопітке заняття, що вимагає певних знань. Отже, повністю розварюється замочений горох (замочуємо протягом 5-9 годин). Горох при варінні повністю залитий водою. Горох вважається готовим, коли він набуває кисільний стан. Готовий горох прибирають з вогню і ставлять каструлю з ним в киплячу воду, після чого продовжують варити, при цьому додають манку. Коли манка повністю розбухла (10 хвилин) все прибирається остигати. Додають додаткову порцію манки. Після того як горох охолонув, але не повністю, його вивалюють на дошку і вимішують з манною крупою до потрібної кондиції.
     Майте на увазі, що після охолодження мастирка буде більш щільною, ніж в розігрітому вигляді, а тому не переборщіть з додаванням сирої манної крупи. Для приготування мастирки потрібно вибирати горох жовтого кольору. Якщо колір гороху жовто-зелений, то розварюватися він буде не рівномірно і через це нічого не вийде.
     Горох вважається готовим, коли він буде схожий на кисіль, а кількість води буде незначною.
     Вода при готуванні гороху не повинна інтенсивно кипіти, а варитися він повинен протягом не менше 50 хвилин.
     Користуйтеся, всім удачі!
     Інщі рецепти
Яндекс.Метрика >
2015 рік
adm@podsekaj.in.ua